WA = DA?

AntwerpenHaven2

Ruim twee weken geleden ben ik begonnen aan een nieuw avontuur: het volgen van de Master Politieke Communicatie aan de Universiteit van Antwerpen. Qua afstand niet veel verder dan een andere willekeurige stad in Nederland, maar vanwege het is een ander land, toch zeker een hele andere belevenis. Tegenwoordig ga ik dus naar ’t univ en volg ik cursussen, waarbij ik interesse voor de politiek nodig heb en tentamens meer van mij vragen dan ‘bollekes kleuren’.

Om niet gans alleen te midden van allemaal Vlamingen te zijn, had ik met Natascha (die ik ken van IBCoM) afgesproken om samen naar de onthaaldag te gaan. Enigszins teleurgesteld staarden we naar onze faculteit. Is dit het nu? Geen prachtige gebouw met sierlijke tierelantijnen, zoals we zagen op de open dag, maar een moderne, glazen blokkendoos. Gebouw M, de Meerminne, hét gebouw van de plezantste faculteit van de UA, de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen.

Ik heb ervoor gekozen om heen en weer te reizen tussen Rotterdam en Antwerpen. Op de allereerste dag was dit al direct een drama. De IC-trein was uitgevallen en de L-trein (L van Langzaam?) zat bomvol en  vertrok veel te laat. In de dagen daarna heeft zoiets dergelijks niet meer plaatsgevonden. Wel heb ik door observatie waargenomen dat de Belgische dienstregeling enigszins flexibel is. In Nederland kan een halve minuut vertraging al een negatief effect opleveren voor de rest van de reis. Vlamingen lijken hier rekening mee te houden door stiekem de aankomst- en vertrektijden wat ruim in te delen. Ik heb geen andere verklaring voor het wonderbaarlijke feit dat ik elke keer mijn aansluiting in Roosendaal tóch haal.

Daarnaast vinden ‘wij’ de Vlaamse taal altijd erg grappig. Eén van de eerste slagzinnen die mij opvalt als ik het station van Antwerpen, wat overigens een streling voor het oog blijft, uitloop, is ‘wij verzorgen u van kop tot teen’. Voor Nederlanders klinkt dit niet echt uitnodigend. Waar ik wel dol op ben zijn alle verkleinwoordjes. Gezien: ’gratis kraantjeswater’ en ‘groentjes voor bij uw eten’. De Vlaamse parlementsleden genieten niet van prachtige zetels, maar willen zij tijdens de verkiezingen ‘zitjes’ veroveren. Ook gehoord: ‘WA=DA?’, zowel in de collegezaal als op StuDay.

Om de Nederlandse mentaliteit nog even naar voren te halen zal ik ook iets zeggen over het weer. Het kan een illusie zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat de zon zichzelf net iets vaker laat zien. After all, Antwerpen ligt toch wel zo’n 100 kilometer zuidelijker dan bijvoorbeeld Rotterdam. Misschien is Vlaanderen toch wel een streek waar ik in de toekomst zou willen wonen.

Wat ik voor de rest allemaal leer op ’t univ kunnen jullie volgen door mijn twitter account in de gaten te houden. Niet alles daar is gerelateerd aan mijn studie, maar ik probeer er wel de opvallende items te delen. Daarnaast sta ik natuurlijk altijd open voor vragen, discussies en koffiedates.

AntwerpenLatte

Geef een antwoord