Het belang van je stemrecht

De krantenkoppen en tv-items vliegen je om de oren: ‘Dramatische opkomstpercentages verwacht’ en ‘Slechts 1 op de 5 jongeren geeft aan zeker te gaan stemmen’. Waarom zouden we eigenlijk ook gaan stemmen? Naast het feit dat er in de gemeenteraad allerlei beslissingen worden gemaakt die ook jou aangaan, zijn er ook andere redenen waarom jij aanstaande woensdag 19 maart naar de stembus moet gaan.

Stemmen

Eva (21), filosofiestudent uit Rotterdam, heeft een duidelijke visie op het belang van stemmen: “Mensen die thuisblijven zouden zich moeten schamen. Het is je morele plicht om te gaan stemmen.” Student politicologie Fabian (19) uit Antwerpen: “Niet gaan stemmen is eigenlijk een belediging naar degenen die dat recht niet hebben. Net alsof we het niet waarderen dat we in een vrij land wonen.”

Is een dictatuur wat we willen?
Rechtenstudent Rebecca (23) uit Rotterdam vindt het maar onzin als mensen niet gaan stemmen: “Stemmen is onderdeel van onze burgerparticipatie. Als niemand zou gaan stemmen belanden we in een dictatuur, is dat wat we willen? Mensen zeuren graag over de politiek, maar willen zichzelf er niet mee bemoeien. Dat vind ik raar.”

Lang gestreden voor stemrecht
Sinds vrouwen in 1919 ook actief kiesrecht kregen heeft elke inwoner boven de 18 jaar in Nederland een stem. Sommige Arabische landen kennen geen kiesrecht en landen als China en Cuba hebben dit formeel gezien wel, maar in praktijk zorgt corruptie ervoor dat de burger weinig invloed kan uitoefenen. Peter Thijssen, docent politieke wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen, kijkt terug naar hoe we dit burgerrecht gekregen hebben. “Lange tijd was politiek iets enkel van de elite. Lang hebben we gestreden om als vrije burger onze vertegenwoordiging te kiezen. Het is nog helemaal niet zo heel lang geleden dat we dat recht verworven hebben. In sommige Europese landen mogen vrouwen bijvoorbeeld pas vanaf de jaren 70 stemmen.”

Eén stem kan het verschil maken
De 24-jarige Ruben Mink is fractievoorzitter van het CDA in Rotterdam en heeft van dichtbij ondervonden dat elke stem telt. “Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen hebben wij op basis van één stem meer dan een andere partij de restzetel gekregen. Als ik bijvoorbeeld zelf niet was gaan stemmen, hadden we die zetel niet gehad en dat kunnen in dit geval heel veel anderen ook zeggen. Jouw stem kan dus wel het verschil maken.”

De keuze is aan jou
Het belang van stemrecht wordt pas duidelijk op het moment dat het er niet is. Wij leven in een vrij land, waarin ieder individu eigen keuzes maakt. De keuze om te stemmen is dan ook geheel aan jou als student, maar misschien kun je nog eens goed nadenken de potentie van jouw stem en de mogelijkheid om iets te veranderen in jouw buurt.

Geef een antwoord