Welcome to Africa!

‘Hi there beautiful lady, can I help you? Where do you have to go to? What flight do you have?’ Het is 8 uur in de ochtend en verloren loop ik de aankomsthal van OR Tambo International Airport of Johannesburg binnen. De behulpzame mannen blijken ‘porters’ te zijn. Tegen een klein tarief begeleiden ze je naar je volgende bestemming. Ik heb 6 uur de tijd om mijn incheckbalie te vinden, dus bedank ze vriendelijk voor het aanbod. Ik denk dat ik het zelf wel kan. Op naar Kaapstad!

Ondanks dat ik mezelf natuurlijk onwijs stoer vind dat ik hier zomaar alleen naartoe gegaan ben, blijk ik toch ook op een aantal gebieden nog wat naïef. Ik heb een kamer weten te bemachtigen in de wijk Bo-Kaap en van tevoren ben ik door meerdere mensen, al dan niet dringend, gewaarschuwd dat het niet de meest veilige buurt van Kaapstad is. Vandaag besloot ik een verkenningsrondje in de omgeving te houden. Terwijl ik door de vrolijk gekleurde straten wandel, wantrouw ik alles. Door die enorme spiegelreflex, mijn korte broek (die in deze tijd van het jaar toch een beetje ongepast blijkt) en mijn zoekende blik op elk kruispunt, ben ik een vrij makkelijk slachtoffer. Waarom zitten al die mensen hier niets te doen en mij aan te staren? Willen ze me beroven? Dan ineens zie ik het licht: Ik ben in Afrika. Het is normaal dat mensen op straat rondhangen en ze zeggen vanuit vriendelijkheid gedag. Niet omdat ze iets van me willen.

Tenminste, dat geldt niet voor iedereen. Ik kom bij de kruising van Strand St met Buitengracht St en druk op het knoppie voor het stoplicht. Nu wag ik. Ik zie haar al lopen: de charmante verkoopmevrouw. Ze probeert chauffeurs van stilstaande auto’s een of ander tijdschrift aan te smeren. Natuurlijk ziet zij mij ook. ‘Hello there, you look so beautiful, can you maybe help me? Just some money for my daughter.’ Ja hoor, natuurlijk zwicht ik en geef ik haar wat Rand. Ik neem me voor nooit meer deze route te nemen.

Nog steeds staat het stoplicht op rood. ‘You know what is the problem with tourists? They will look at the red man. But you know, that man will be red for all day. It’s not broken, it’s just like that.’

Welcome to Africa!

Camps Bay
Camps Bay
Camps Bay
Camps Bay
Green Market
Green Market
Bo-Kaap
Bo-Kaap

Geef een antwoord