Ujedinjeni: campagnevoeren in Bosnië

Deze blog is eerder gepubliceerd op de website van de BKB Academie.

3.

Vanavond weten we wie de drie nieuwe presidenten van Bosnië-Herzegovina worden. Drie? Dat klopt ja, drie. De bevolking in dit land bestaat voornamelijk uit Bosniakken, Serven en Kroaten en volgens het Daytonverdrag, wat een einde maakte aan de oorlog in 1995, hebben deze groepen allen recht op een eigen president. Naast presidenten werden er vandaag nog meer mensen verkozen. Er zijn 518 plaatsen te vergeven waar 7748 kandidaten voor strijden. Het land is verdeeld in twee entiteiten: de Federatie Bosnië-Herzegovina en de Servische Republiek. Beiden hebben een eigen regering. Daarnaast is de Federatie weer opgedeeld in kantons die ook een eigen bestuur hebben en gelukkig is er toch ook nog een landelijk parlement. Het duurt even voordat alles geteld is en de uitslag laat nog op zich wachten. Het opkomstpercentage is wel bekend: zo’n 50%.

Vier jaar geleden was de BKB Academie aanwezig bij dezelfde verkiezingen. Want, campagnevoeren kunnen ze hier ook. Bij aankomst in Sarajevo vliegen de verkiezingsposters me om de oren. Sommige gezichten komen vaker voorbij dan andere. Eén die erg opvalt is Bakir Izetbegović. Huidige president om de Bosniakken te vertegenwoordigen. Een andere man vind ik erg op Jan Slagter lijken en trekt daarom mijn aandacht: Fahrudin Radončić. Belangenverstrengeling is geen vreemde zaak in Bosnië. Deze man is de baas van een krant en heeft grote invloed in het bedrijfsleven. Iets wat wij vaak afkeuren. Sommige mensen hier zien het als positief: “He is one great businessman. He has a lot of money and now he wants to go into politics to help the poor.” We zullen zien. Afgelopen vrijdag speelde Bosnië voetbal tegen Wales. Tijdens de rust verschijnt als eerste meneer Radončić in beeld, gevolgd door een toespraak van Izetbegović. Het is duidelijk waar het geld en dus de macht zit.

Tijdens mijn verblijf leer ik Lana kennen. Zij staat als kandidaat op de lijst van de Sociaal Democratische Partij (SDP) voor het kanton Mostar. Ze verwacht niet dat ze wordt verkozen, maar wil vooral bekendheid krijgen om vervolgens toe te slaan tijdens de lokale verkiezingen in 2016. De SDP is een soort PvdA en de grootste multi-etnische partij in het land. In praktijk hebben ze vooral aanhang in de federatie en is het multi-etnische aspect ook daartoe beperkt. De shirts komen me wat bekend voor en het lijkt gejat van de Obama-campagne. Ondertussen komt er een interessante tweet van Marcel voorbij. Ook deze partij heeft geen gebrek aan geld.

image

Lana vertelt mij voluit over hoe geweldig haar partij is. Ze neemt me mee naar een verkiezingsbijeenkomst in het centrum van Sarajevo. Doordat deze partij tijdens de vorige verkiezingen de grote winnaar was, heeft ze veel ministers mogen leveren. De ene naar de andere vertelt over de geweldige dingen die hij de afgelopen jaren bereikt heeft. Lana vertaalt. Ik wil het graag geloven. De krachtige stemmen en opzwepende muziek gecombineerd met het gejuich van de menigte laten mij opgaan in deze partij. Ujedinjeni! Voor een verenigd Bosnië! Toch is er ook echt heel veel niet goed gegaan deze regeringsperiode. Niet voor niets kwam de bevolking in februari in opstand. Als laatste komt partijleider Zlatko Lagumdžija aan het woord. Er wordt van tevoren tegen mij gezegd dat dit een geweldige spreker is. Hieronder is zijn speech te zien, oordeelt allen zelf. Op het einde houdt hij de kaart van Bosnië omhoog, waarin is aangegeven hoe het land volgens sommige politici het beste verdeeld kan worden. Maar nee, dat wil de SDP niet! Langzaam wordt toegewerkt naar een climax. Ik wacht met smart of hij het echt gaat doen. En jawel. De kaart wordt in stukken gescheurd! Niets verdeeldheid. Ujedinjeni!

Misschien. Hopelijk. Ooit.

In oktober 2014 verbleef ik twee weken in Bosnië-Herzegovina voor het Beyond Your World programma van LokaalMondiaal. Ik heb daar vooral geschreven over de algemene verkiezingen die toen plaatsvonden, maar ik deel graag ook andere mooie momenten met jullie. 

Een gedachte over “Ujedinjeni: campagnevoeren in Bosnië

Geef een antwoord