Sarajevo: Het verval na de oorlog is nog zichtbaar

Deze fotoreportage verscheen eerder op VersPers.nl

Ooit was Sarajevo een vooruitstrevende stad. “We waren de eerste Europese stad met een tramnetwerk. We hadden straatverlichting en publieke toiletten. Ons centrum ontwikkelde zich”, zegt de 58-jarige Jo. Nu doneert Amsterdam haar oude trams. In 1984 floreerde de stad vanwege de Olympische Winterspelen, maar de skischans en bobsleebaan liggen er nu verlaten bij. De Joegoslavische burgeroorlog heeft diepe scheuren achtergelaten die vandaag de dag nog altijd zichtbaar zijn in de stad.

Die rijkdom is nog op veel plekken in Sarajevo terug te zien. Vanaf het Baščaršija plein in het oude centrum leiden smalle steegjes naar verborgen binnenplaatsen waar Turkse koffie wordt gedronken en meerdere keren per dag een oproep tot het gebed klinkt. Dit deel van de stad is opgebouwd door de Ottomanen, die tot 1931 hier regeerden. Van het ene op het andere moment doemen de gebouwen uit de Oostenrijk-Hongaarse tijd op. Verder verwijderd van het centrum staan de communistische flats die herinneren aan de tijd van Tito.

Toen kwam de Joegoslavische burgeroorlog die van 1992 tot 1995 woedde. Nog steeds zijn overal verwoeste gebouwen te zien. Het zijn huizen waarvan de bewoners zijn gevlucht of zijn omgekomen. Er is geen geld om ze af te breken, laat staan op knappen. Ook in de gedachten van mensen is de oorlog nog niet voorbij. Volgens Jo zit tolerantie in het bloed van Bosniërs en hoewel van oudsher verschillende religies vreedzaam samenleefden, groeit de huidige generatie toch op in een land waar de omgeving hen continue herinnert aan de oorlog. Een oorlog die een etnische scheiding als gevolg heeft achtergelaten.

Geef een antwoord