“Een happie in de goede richting”

Happietaria is weer geopend. Dit jaar is het initiatief neergestreken aan de Rijnhaven. De hele maand april zetten leden van verschillende christelijke studentenverenigingen in Rotterdam zich in voor het goede doel. Het menu van dit pop-up restaurant biedt voor ieder wat wils. Van pasta met tijgergarnalen en witte wijnroomsaus tot patat met een snack. “Hulp komt van allerlei kanten. DSC01403Zowel de professionele koks als die ene vrijwilliger die helemaal uit Den Haag komt waarderen we enorm.” Een maandenlange voorbereiding begint nu vrucht te dragen.

Erica Pols studeert hbo rechten en is lid van Navigators Studentenvereniging Rotterdam. “Vorig jaar heb ik veel geholpen als vrijwilliger en dat vond ik zo leuk dat ik me dit jaar aangemeld heb voor het managementteam. Het is gewoon een erg mooi initiatief met een geweldig doel. Ook vind ik het leuk dat het een groot project is en je er langere tijd mee bezig bent. Dat is erg leerzaam.”

Al in november is het managementteam aan de slag gegaan. Erica heeft door haar studie de verantwoordelijkheid gekregen voor het pand en de juridische zaken. Elk jaar weer moeten ze op zoek naar een geschikte locatie om een maand een restaurant in te openen. In het huidige pand moest alles ingebouwd worden. Er zat niet eens een keuken in. Helaas hebben de studenten dit jaar niet iets in het centrum kunnen bemachtigen. “We hebben hierdoor wel minder klanten, maar we maken nog steeds veel winst. Er is al €10.000 euro opgehaald.”

Vrijwilligers en sponsoring
Naast het managementteam staan er veel vrijwilligers elke dag klaar voor bijvoorbeeld de promotie, bediening of in de keuken. “Er is een gepensioneerde kok die twee tot drie keer per week komt koken. Echt geweldig is dat. Ook als we even omhoog zitten met vrijwilligers is hij er altijd voor ons.” Veel producten zijn gesponsord en daarnaast zijn er organisaties die giften geven. Op deze manier gaat een groot deel van wat de klant betaalt direct naar het goede doel. “We hebben ook een comité van aanbeveling. Kees van der Staaij zit daar bijvoorbeeld in. Dit helpt heel erg voor onze waardering en sponsoring. Bijvoorbeeld toen we een pand zochten. De verhuurders hebben geen idee wat wij gaan doen. We blijven een groep studenten en ze denken al snel dat we de boel willen afbreken.”

oneMen en ZOA
Happietaria is een initiatief van Stichting Happy Gift, die de pop-up restaurants in verschillende studentensteden coördineert. Het goede doel waar geld voor wordt opgehaald is door hen vastgesteld. Voor Rotterdam was dat oneMen. Deze organisatie werkt met lokale pioniers om kinderarbeid tegen te gaan. De pionier die nu gesponsord wordt is Collette in Kameroen. Zij wil een schoolbus kopen. Veel kinderen wonen te ver weg van een school en bovendien is er veel geweld op straat. “Wij denken meer geld te kunnen ophalen dan dat zij vragen. Daarom hebben wij zelf een tweede organisatie gezocht die we willen steunen. Vanuit de actualiteit kwamen we toen bij hulpverleningsorganisatie ZOA terecht en halen we specifiek geld op voor Syrische vluchtelingen.”

Aan de muur hangt een vlag van Kameroen. Die van Syrië mist. ”In het begin zagen we elke keer mensen voor het restaurant staan die alleen maar keken en niet naar binnen kwamen. Op den duur was er een man die even een biertje kwam drinken. Hij zei: “Weten jullie dat die Syrische vlag van het oude regime is? Dat is waarvoor al die mensen gevlucht zijn. Mensen praten erover op straat. Ze vragen zich af wat die vlag hier doet.” Wisten wij veel. We hebben hem toen weggehaald en inderdaad geen groepen mensen meer gehad die bedenkelijke blikken naar binnen wierpen.”

Dit artikel verscheen eerder op www.cusgprotterdam.nl en maakt onderdeel uit van de Mooierdam reeks waarin initiatieven die Rotterdam mooier maken worden uitgelicht.

Geef een antwoord