Tapijtmakers in Tabriz

img_1735

“Heb je ze verteld dat we Turken zijn?” Onze host Faeze stelt de plaatselijke omstanders gerust. We zijn in Tabriz, de hoofdstad van de provincie Azerbeidzjan in Iran, waar mensen zich weinig verbonden voelen met het land waar ze officieel toe behoren. In Tabriz bevindt zich de grootste bazaar van Iran, tevens één van de oudste en grootste van het Midden-Oosten. Veruit het meest verkochte product is het tapijt. Waag het niet om het een Perzisch tapijt te noemen, want een tapijt uit Tabriz heeft een andere knooptechniek, daardoor een wat grover uiterlijk, het typeert zich door de vorm van een medaillon in het midden en de patronen zijn vaak symmetrisch. De mannen op de foto herstellen de foutjes die gemaakt zijn bij het knopen van dit tapijt. Daar doen ze zo’n drie maanden over. Hiermee komt de totale maaktijd op ongeveer anderhalf jaar. Kostbaar erfgoed waar de inwoners van Tabriz trots op zijn.

Geef een antwoord