Kledingmerken als ridders tegen de plastic soep

Geniet jij ook zo van de geur van vers gewassen kleding in je huis? Blijf dat vooral doen, maar wist je dat je met elke wasbeurt miljoenen microvezels met plastic het riool hebt ingespoeld? Dit is schadelijk voor mens en milieu.

Hoewel het probleem voorlopig alleen nog maar groeit, onderneemt de kledingbranche al wel stappen om de hoeveelheid microplastics in kleding te verminderen. En dat is hard nodig, want de wasmachine is de grootste bron van schadelijke microplastics in de oceaan!

Vorig jaar startte de Plastic Soup Foundation (PSF) de Ocean Clean Washcampagne, die zich specifiek inzet op het terugdringen van het verspreiden van microplastics uit synthetische kleding. Er zijn al meer dan dertig kledingmerken die hebben toegezegd meer inzicht te willen krijgen in de verspreiding van de microvezels. “Met de merken G-Star RAW en Patagonia hebben we erg goede gesprekken en we kijken samen met hen hoe we de productieprocessen van kleding kunnen verbeteren”, aldus Eric Seleky van de PSF.

Oplossing in de kledingbranche voor microplastics

Het gebruik van synthetische vezels is tussen 1992 en 2010 met 79,3% gestegen en 63% van alle kleding is gemaakt van dergelijke materialen. Vooral polyester zorgt voor veel vervuiling. Deze stof is goedkoop en veelzijdig en daarom erg populair.

Je kunt met bijvoorbeeld de Guppy Friend of de Cora Ball kledingvezels tijdens het wassen opvangen waardoor ze niet in de zee terechtkomen.

Maar hoe mooi is het als kledingproducenten zelf de strijd met de plastic soep aangaan? G-Star is het eerste merk dat actief samenwerkt met de Plastic Soup Foundation. Zij maakten al denim van gerecycled plastic uit de oceaan, maar gaan hiervan nu in al hun kleding hier gebruikmaken.

Duurzame innovatie tegen microplastics

G-Star en PSF roepen andere modebedrijven op de Ocean Clean Wash te ondersteunen. Er zijn al succesvolle proeven met bio-based coatings die de verspreiding van microvezels verminderen. Daarnaast kunnen kledingmerken ook veel winst behalen door te kijken naar de structuur van de stof. Ze kunnen bijvoorbeeld de lengte van de vezels en de dichtheid van de garen aanpassen en de kleding gecontroleerd wassen voordat het de verkoop in gaat.

Microplastics in ons eten

Het milieuprobleem van microvezels is wellicht lastig voor te stellen. Maar elke keer als we onze kleding wassen, raken vezels los. Hierin zitten kleine stukjes micro- en nanoplastic die je alleen met speciale microscopen kunt zien. Die belanden samen met het water van de wasmachine in het riool en uiteindelijk in zee, waar duizenden diersoorten er last van hebben. Microvezels zweven ook in de lucht. Metingen in Parijs laten zien dat dit kan oplopen tot 355 microvezels per dag, per vierkante meter. 29% hiervan bevat plastic en het inademen hiervan kan schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Uiteindelijk komen de microplastics weer terug in ons eten. Bijvoorbeeld als we mosselen, garnalen, suiker of zout eten. Dit wordt inmiddels door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) gezien als een potentiële bedreiging.

Ocean Clean Wash

Laat het woord „micro” in microvezels je dus niet op het verkeerde been zetten, want er is niks kleins aan dit milieuprobleem. Uit recent onderzoek blijkt dat de vervuiling van microplastic uit kledingvezels zelfs veel groter is dan gedacht. Iets meer dan 1/3e van alle primaire microplastics in het milieu komen van synthetisch textiel, meer dan bijvoorbeeld van de slijtage door autobanden op het wegdek.

Aangezien het gebruik van wasmachines wereldwijd nog steeds toeneemt, is het belangrijk zo snel mogelijk actie te ondernemen. Vooraanstaande modemerken zijn hier al mee begonnen, maar je kunt zelf ook bijragen aan het terugdringen van microplastics. Lees op Life Mermaids praktische tips voor tijdens het wassen en volg de Plastic Soup Foundation op Facebook.

Geef een antwoord