Fietsen langs de sporen van de Watersnoodramp

Fietsen langs de sporen van de Watersnoodramp

“Uiteindelijk kwam het water tot net boven de deur, tot de tweede tree van boven”, zegt Jaap Schoof. Zijn stem is een mix van ontroering vanwege deze diepe herinnering en Zeeuwse nuchterheid. We staan bij zijn ouderlijk huis in de polder van Ouwerkerk. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 was dit het decor van een grote overstroming: de watersnoodramp. De combinatie van stormvloed en springtij kostte in Nederland 1836 mensen het leven. Een gebeurtenis waar je niet direct mee geconfronteerd wordt wanneer je hier rondkijkt, maar de sporen van de ramp zijn wel degelijk zichtbaar in het landschap. Sporen die ik nu volg tijdens mijn fietstocht door Schouwen-Duiveland.

Lees het verhaal hier.

Geef een antwoord