Heldenfort Brest, Wit-Rusland

Overwinningsdag in Wit-Rusland

Op 9 mei viert Wit-Rusland, net als Rusland, de Overwinningsdag. En net als president Putin gebruikt president Loekasjenko dit soort momenten maar al te graag om het nationalistische gevoel van de inwoners aan te wakkeren. Want dat heeft hij hard nodig.

Het vieren van de Overwinningsdag komt voort uit de jaren zestig, toen Wit-Rusland nog onderdeel was van de Sovjet-Unie en propaganda voor patriottisme sterk aanwezig was. De Overwinningsdag is in Wit-Rusland vrijwel onveranderd gebleven. Het land heeft ook altijd nog een sterke verbondenheid met Rusland, het is zelfs een confederatie, maar Wit-Rusland heeft daardoor gebrek aan een eigen identiteit. Dat is een probleem, vindt Loekasjenko, want zonder een collectief geheugen is het moeilijk een gevoel van nationalisme te krijgen.

Het hele artikel lees je op de website van het Nederlands Dagblad.

Geef een antwoord