Focus Midden-Oosten

Het Midden-Oosten kennen we vooral als een plek waar oorlog is, maar hoe is het zover gekomen? De NTR ontwikkelde een interactieve webdoc waarin de geschiedenis aan de hand van elf keerpunten uitgelegd wordt. Ook is er aandacht voor het actuele nieuws en zijn er hoopvolle verhalen voor de toekomst.

Ik ben verantwoordelijk voor het up-to-date houden van de website en ik schreef een aantal artikelen:

Op 17 december 2010 steekt de Tunesische straatverkoper Mohammed Bouazizi zichzelf in brand. Het is de start van vele protesten die vanaf dan de machtsverhoudingen in de Arabische wereld verstoren. Waar zijn al deze burgers zo ontevreden over? In welke landen worden er dictators afgezet? Wat voor invloed hebben sociale media en wat heeft deze revolutie opgeleverd?
De Koerden staan bekend als het grootste volk zonder eigen staat. Het geografische gebied waar ze leven ligt verdeeld over Turkije, Iran, Syrië, Armenië, maar het land Koerdistan bestaat dus niet. Wie zijn de Koerden eigenlijk? Hoe is het leven als Koerdische minderheid? Waarom willen ze een eigen land en waarom hebben ze dat nog niet?
In de Islamitische Republiek Iran zijn veel regels. Regels die wij in Nederland niet zo goed begrijpen. Vrouwen moeten zich bedekken en dragen verplicht een hoofddoek, alcohol is verboden, mannen en vrouwen zitten gescheiden van elkaar in de bus en in het openbaar dansen op muziek kun je ook maar beter niet proberen. Toch zijn deze regels niet altijd zo strikt als ze voor ons lijken en gebeurt er in het moderne en ontwikkelde Iran meer dan we aan de oppervlakte zien.
Iran is wereldwijd een van de meest besproken landen. Sinds 1979 is Iran een Islamitische Republiek en sindsdien is dit land (economisch) geïsoleerd van de rest van de wereld. Dat tij is nu aan het keren. In 2013 wint de progressieve Rohani de presidentsverkiezingen en in 2015 sluit het Westen een nucleaire deal met Iran. Hierdoor worden de economische sancties verlicht. Het land opent zich langzaamaan steeds meer, handel en toerisme nemen toe, maar nog steeds zijn Iran en het Westen geen vrienden. Waarom niet?

 

Het Midden-Oosten wordt ook wel de brandhaard van de wereldpolitiek genoemd. De onderlinge verhoudingen zijn gespannen en elk klein vlammetje kan een nieuw conflict ontsteken. In het midden daarvan ligt Jordanië, dat zich verrassend goed weet te onthouden van oorlog. Hoe komt het dat er geen oorlog is in Jordanië? Welke rol speelt de regering en het koningshuis en hoe groot is de kans dat er alsnog een conflict uitbreekt?

 

Geef een antwoord