Davor bosnie protest corrupte politie

Gerechtigheid voor vermoorde jongens

In de nacht van 17 op 18 maart raakt de 21-jarige David Dragičevic vermist in Banja Luka, de hoofdstad van de Republika Srpska (Servische Republiek) in Bosnië-Herzegovina. Dagenlang zoeken vrienden en familie naar hem. Via sociale media krijgen ze veel steun. Ongeveer een week later vinden ze zijn lichaam in de Crkvenarivier. De politie noemt verdrinking als doodsoorzaak, maar alles wijst erop dat dat verhaal niet klopt. Dit is niet de eerste keer dat in Bosnië de dood van een jonge man leidt tot  vermoedens van corrupte politie.

Pravda za Davida!” roept Davor Dragičevic door de microfoon. Hij steekt zijn vuist omhoog. Gerechtigheid voor zijn zoon David, dat is waarom deze groep mensen hier vanavond op het centrale plein van Banja Luka bijeenkomt. Na zijn korte toespraak plakt Davor tape over zijn mond. Hij heeft alles gedaan wat hij kon, alles gezegd wat er te zeggen valt. Nu is het aan de autoriteiten om hem antwoord te geven. Veel aanwezigen volgen zijn voorbeeld. De menigte is stil, totdat muziek door de speakers klinkt. Een lied dat David zelf geschreven heeft en samen met vrienden zingt. Anderen moeten het nu voor hem zingen.

Het hele artikel lezen? Ga naar OneWorld.nl

Geef een antwoord