Werkloze jongeren verlaten Bosnië massaal

De jeugdwerkloosheid in Bosnië-Herzegovina bedroeg in 2017 55,4 procent. Hiermee staat het in de top 3 landen met het hoogste percentage werkloze jongeren ter wereld. Duizenden jongeren emigreren om elders een baan te zoeken. Hoe is het om achter te blijven in een land dat letterlijk leegloopt?

Katica en Franjo Sego hebben twee dochters. Mija (30) woont nog bij hen thuis in Sarajevo en Marijana (32) woont met haar man en vier kinderen sinds drie jaar in de kleine stad Kaiserslautern in Duitsland. “We missen hen wel erg, maar dan bellen we gewoon via WhatsApp”, zegt Katica. Ze laat foto’s zien van haar jongste kleindochter en belt ter illustratie even met ze. Haar ogen stralen wanneer er een peuter op haar scherm verschijnt. “Marijana werkt momenteel niet omdat ze voor haar kinderen zorgt en haar man is postbode. Toen ze nog in Bosnië woonden maakten we ons altijd zorgen of ze wel genoeg geld verdienden om voor de kinderen te zorgen. De lonen zijn hier erg laag en je weet nooit of je ineens ontslagen wordt. Nu heeft Marijana’s man een vaste baan, dat geeft hen zekerheid en stabiliteit.” Ook Mija heeft sinds kort een baan, op het ministerie van Cultuur en Sport. “Eindelijk”, zucht Katica. “Mija kan goed zingen en doet af en toe wat modellenwerk, maar het werd tijd dat ze een serieuze baan kreeg. Misschien kan ik dan binnenkort iets minder gaan werken.”

Lees het hele artikel op de website van OneWorld.

Geef een antwoord