Election posters of Democratic Party and Communist party next to souvenir market in Chisinau. Republic of Moldova.

Moldaviers snakken naar verandering

Moldavië kiest zondag een nieuw parlement. Waarschijnlijk zullen de verkiezingen rustig verlopen, maar voorafgaand aan deze dag is er veel schade toegebracht aan het democratische stelsel.

Chisinau

‘We hebben eigenlijk nooit een goed functionerende democratie gehad’, stelt Dumitru Alaiba. Hij staat verkiesbaar voor het oppositieblok ACUM (vertaling: NU). Voordat hij zich in de campagne stortte, was hij actief als bestrijder van corruptie, wat volgens hem het grootste probleem is in Moldavië. Het land staat op plek 117 van de 180 landen in de index van Transparancy International. ‘Ik zie het als een kans om dat wat ik al doe nu vanaf een groter platform te gaan doen. In plaats van schreeuwen buiten het parlement, hoop ik dat de komende jaren in het parlement zelf te doen.’

Lees het hele artikel op de website van het Nederlands Dagblad.

Geef een antwoord