Bukovica Savnik

Protest tegen waterkrachtcentrales op Balkan: ‘Deze rivier is onze enige bron van leven’

De Bukovica is de enige rivier die in de zomer niet opdroogt.’ Een groep oudere mannen houdt op een hete zomerdag de wacht. Al sinds 14 mei protesteren ze tegen de komst van een waterkrachtcentrale. Toen reden bulldozers onaangekondigd aan om met de constructie ervan te beginnen.

‘Wij hebben de Bukovica nodig’, gaat één van de mannen verder. Veljko Bulatovic is één van de voormannen van de beweging. Het plan is om hier een pijpleiding van acht kilometer aan te leggen. ‘Maar dit is eigendom van onze voorvaderen, die tijdens oorlogen en hongersnood konden leven dankzij het water en de vissen. We staan het niet toe dat ze onze rivier vernietigen.’

Op de Balkan vind je de laatste onaangetaste, wilde rivieren van Europa. Maar ze worden bedreigd door de komst van bijna 3000 waterkrachtcentrales. Milieuorganisaties waarschuwen voor aantasting van de biodiversiteit, lokale bewoners vrezen voor de toegang tot drinkwater. De negatieve effecten wegen niet op tegen de energiewinst vinden ze, en is vooral een manier van overheden om op een goedkope en corruptie manier aan duurzaamheidseisen te voldoen.

Lees het artikel op de website van MO.be

Geef een antwoord